Ιστορικό της Κουλούρας Αιγίου

Η Κουλούρα είναι πρώην κοινότητα (1912) και σημερινή έδρα δημοτικού διαμερίσματος του Αιγίου με πληθυσμό 731 κατοίκους (απογραφή του 2001). Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε απογραφή του 1879 μαζί με τον οικισμό Αγίου Αθανασίου.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε από κατοίκους του οικισμού Σόλο της Νωνάκριδας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν αρχικά κοντά στον ποταμό Σελινούντα, που σήμερα ονομάζεται Παλιά Κουλούρα, και αργότερα λόγω υπερχειλίσεων του ποταμού μετακινήθηκαν στη σημερινή θέση του οικισμού. Το όνομά του οικισμού λέγεται ότι προέρχεται από μια παλιά τεχνική των κατοίκων να "χωρίζουν" το νερό σε κουλούρες, κύκλους, για καλύτερη διαχείριση του ποταμού και για την άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ μια άλλη εκδοχή είναι ότι την ονομασία πήρε από την "κουλούρα" (=πηγάδι) που εξυπηρετούσε τις ανάγκες ύδρευσης της γύρω περιοχής και κυρίως του οικισμού Άγιος Αθανάσιος που είναι και ο πλησιέστερος ως προς την παλιά θέση της κοινότητας, την Παλαιοκουλούρα.

Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή του διευρυμένου δήμου Αιγίου ιδιαίτερα προς την δυτική της πλευρά όπου υπάρχει ο οικισμός Μεσσηνέζη (η ονομασία έχει προέλθει από τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης που είχε στην περιοχή η ομώνυμη μεγάλη οικογένεια του Αιγίου).

Η Κουλούρα είναι ακριβώς επάνω στη διαδρομή προς το Μοναστήρι των Ταξιαρχών και τα χωριά Μαυρίκι και Μελίσσια. Βασική απασχόληση των κατοίκων σήμερα είναι η γεωργία.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία