Αξιοθέατα της Κουνινάς

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι η δεύτερη σε μέγεθος πλατεία του Αιγίου μετά εκείνη των Υψηλών Αλωνίων. Παρ' όλ' αυτά επειδή το χωριό έχει κυρίως αγροτικό προσανατολισμό δεν θα βρείτε πολύ κόσμο. Πίσω από την εκκλησία υπάρχουν δύο ηρώα.

Στις εθνικές επετείους διοργανώνονται διάφορες μικρές εκδηλώσεις καθώς η Κουνινά υπήρξε από τα σημαντικότερα ανταρτοχώρια της περιοχής (με την προσωνυμία "Μικρή Μόσχα" να υπάρχει ακόμη στη θύμιση των σημερινών κατοίκων).

Ζητήστε από κάποιον από τους πολύ φιλικούς κατοίκους του χωριού να σας δείξει το δρόμο προς την παλιά Κουνινά.

Κοντά στην Κουνινά βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πεπελενίτσας η οποία είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου με πέντε παρεκκλήσια γύρω από το ναό. Απογράφεται το 1830 και μέχρι το 1889 θεωρείται γυναικείο μοναστήρι οπότε και απογράφηκε ως ανδρικό. Θεωρείται σύγχρονο κτίσμα του 15ου αι. Υπέστη μεγάλη καταστροφή το 1772 από τους Τουρκαλβανούς, ξαναχτίζεται όμως σε ψηλότερο σημείο για περισσότερη ασφάλεια.

Αρχική ονομασία της μονής είναι "Ελπίς των απηλπισμένων", που σύμφωνα με τη παράδοση, κτίστηκε ή από τη μητέρα και την αδερφή του οσίου Λεοντίου ή από την Ελένη Παλαιολογίνα, σύζυγο του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου ή τη Μπέμπελ - Ελενίτσα (Μπέμπελ - Ελενίτσα - Πεπελενίτσα) κόρη του ηγεμόνα της Αχαΐας Θωμά Παλαιολόγου. Άλλη εκδοχή είναι πως πήρε την ονομασία της από τη σλαβική λέξη πέπελ που σημαίνει τέφρα και χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά, ως τόπος δηλαδή εξαγνισμού από τις αμαρτίες.

Πλέον η μονή κατοικείται από 2 μοναχές, αφού έπαθε μεγάλες ζημιές από τη φωτιά στην Αιγιάλεια το 2007.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία