Ιστορικό Δ.Δ. Αγίας Βαρβάρας

Το χωριό Αγία Βαρβάρα Καλαβρύτων - Αιγιάλειας (υψομ. 1100 μ.) είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά του λεκανοπεδίου της Νωνάκριδος, απέναντι από την ανατολική πλευρά του Χελμού. Το πότε κτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Πάντως τα ορεινά χωριά της Αχαΐας άρχισαν να χτίζονται μετά τη ρωμαϊκή εποχή και κυρίως μετά το 1600 που έχουμε τον ορεινό εποικισμό με τη φυγή του πληθυσμού από τα πεδινά και παράλια μέρη προς τα ορεινά και δυσπρόσιτα για να αποφύγουν τη βαριά φορολογία που τους επέβαλαν οι κατακτητές και να νιώθουν ελεύθεροι.

Η Αγία Βαρβάρα είναι ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό χωριό πυκνοδομημένο, με στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πολλά νερά, περιτριγυρισμένο από καταπράσινες πλαγιές με πεύκα, έλατα, πλατάνια και πολλών ειδών βλάστηση. Χαρακτηριστική είναι η αμυντική, οχυρωματική αρχιτεκτονική του χωριού. Τούτο φαίνεται από τις ζεματίστρες που υπάρχουν στο σπίτι του πρόκριτου Σωτ. Θεοχαρόπουλου και τους ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους που περιβάλλουν τις αυλές όλων των παλαιών σπιτιών για να προστατεύονται από τους ληστές και κατακτητές στις δύσκολες εποχές του παρελθόντος.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν το κεφαλοχώρι του τέως Δήμου Νωνάκριδας. Στην προεπαναστατική περίοδο λειτούργησε στο χωριό ελληνικό σχολείο (ανωτέρου τύπου Σχολή). Σ' αυτό φοίτησαν αξιόλογοι άνδρες της περιοχής, όπως ο Νικηφόρος Παμπούκης από τα Χαλκιάνικα και ο Αγιοβαρβαρίτης Σωτ. Θεοχαρόπουλος. Μετεπαναστατικά λειτούργησαν στον χωριό χωριστά σχολεία θηλέων και αρρένων. Το 1912 με την κατάργηση των δήμων, η Αγία Βαρβάρα μαζί με τον οικισμό Βουνάκι απετέλεσε μια από τις τέσσερις κοινότητες της Νωνάκριδας. Στην Αγ. Βαρβάρα μέχρι και τη 10ετία του 1970 λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο, είχαν την έδρα τους Σταθμός Χωροφυλακής, Αγροτικό Ιατρείο, Ταχυδρομείο, Μεταβατικό Δικαστήριο (πταισματοδικείο), αγροφύλακας κ.λ.π.Οι άνδρες είχαν ως κύριο επάγγελμα αυτό του κτίστη. Δούλευαν και λάξευαν με πολλή δεξιοτεχνία την πέτρα στο χτίσιμο διαφόρων οικοδομών και συμπληρωματικά ασχολούνταν με τη γεωργία και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Γι' αυτό και η Αγ. Βαρβάρα θεωρείται ως το χωριό των παραδοσιακών μαστόρων, το μαστροχώρι της επαρχίας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Σήμερα ελάχιστοι ασχολούνται με το παραδοσιακό χτίσιμο με πέτρα.Το χωριό από το 1998 με το Νόμο "Καποδίστρια" αποτελεί οικισμό και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ακράτας.


Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας:

 • ΞΥΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 • ΤΑΡΑΝΑΣ ΤΑΚΗΣ
 • ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
   

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία