Ιστορικό Δ.Δ. Καθολικού

Το χωριό Καθολικό βρίσκεται κοντά στο Άνω Διακοπτό (υψ. 420 μ.) και αποτελεί ένα ακόμα μέρος με φανταστική θέα στον Κορινθιακό κόλπο όπου κυριαρχεί το πράσινο. Εδώ ο χρόνος κυλάει αργά και η πρωινή αύρα ευωδιάζει έτσι καθώς μυρώνεται από βότανα του βουνού και την αλμύρα της θάλασσας.

 

Κάπου ανάμεσα στην περιοχή του Καθολικού και του Άνω Διακοπτού θεωρείται ότι βρισκόταν κτισμένη στην αρχαιότητα η πόλη της Βούρας, αφού από το 1845 ο οικισμός Καθολικό ανήκει στο δήμο Βουρών. Το 1861 απογράφεται πρώτη φορά σαν τμήμα του Διακοπτού. Πιθανολογείται πως ο οικισμός πρέπει να ήταν αρκετά παλαιότερος όμως καθώς αναφέρεται πως στο Καθολικό λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ενώ παράλληλα ο οικισμός αποτελούσε την έδρα της παλαιότερης Μητρόπολης Κερνίτσας, καθώς γεωγραφικά βρίσκονταν πολύ κοντά με τον οικισμό Κερνίτσα και μάλιστα στη βιβλιογραφεία «το Καθολικό» αναφέρεται ως «μαχαλάς της Κερνίτσας».

Από το 1912 γίνεται πλέον αυτόνομη κοινότητα και μέχρι το 2010 αποτελούσε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Διακοπτού.

Ανάμεσα στο Άνω Διακοπτό και το Καθολικό βρίσκεται η αρχαία πόλη Βούρα, η οποία έδωσε και την ονομασία της στον Βουραϊκό ποταμό, που σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε την ονομασία της από τη κόρη της Ελίκης που είχε αυτό το όνομα. Η Ελίκη μια από τις 12 πόλεις της Ιωνικής Συμπολιτείας και έπειτα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, καταστράφηκε το 373 π.Χ. από ισχυρό σεισμό όπως και η αρχαία Ελίκη. Σύμφωνα με αναφορά του Παυσανία υπήρχαν τρεις σημαντικοί ναοί στον οικισμό: του Διονύσου, της Δήμητρας και της Αρτέμιδος καθώς και το ότι η πόλη Σύβαρις της Κάτω Ιταλίας ήταν αποικία της Βούρας.

Καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι μειώνονται σταδιακά φαίνεται, με τις αναπαλαιώσεις κτιρίων που πραγματοποιούνται, ότι ο οικισμός έχει μεγάλη επισκεψιμότητα ακόμα και το ότι κάποιοι θέλουν να επιστρέψουν μόνιμα στον οικισμό.

Η βασική ασχολία των μόνιμων κατοίκων, που βάσει της απογραφής του 2001 ο αριθμός των κατοίκων έφτανε τους 84, είναι ο πρωτογενής τομέας.

 

 

 

Τοπικό Συμβούλιο Δ.Δ. Καθολικού

:

Πρόεδρος: Νταουσάνης Σταύρος

 • Παναγιωτακοπούλου Δήμητρα
 • Οικονόμου Άγγελος

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία