Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιάλειας

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1979 με σκοπό, γενικότερα μεν, τη διαφύλαξη και προαγωγή της Βυζ. Εκκλησιαστικής Μουσικής  , ειδικότερα δε την τόνωση και καλλιέργεια της έμφυτης αγάπης των ανθρώπων της Αιγιαλείας προς την ορθόδοξη λειτουργική μουσική μας παράδοση.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 300 ενεργά μέλη και έχει να επιδείξει πορεία 28 και πλέον ετών δημιουργικής παρουσίας και δραστηριότητας στο τομέα της μουσικής που υπηρετεί, με οργανώσεις συναυλιών, τιμητικών μουσικοφιλολογικών συνάξεων και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων και εορταστικών εκδηλώσεων, τόσο με τη ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, την οποία αμέσως ίδρυσε, όσο και με τις άλλες χορωδίες τις οποίες στη συνέχεια ίδρυσε, καθώς και με τη συνεργασία ομοειδών Συλλόγων άλλων πόλεων και Συλλόγων του Αιγίου.

Το 1985 ίδρυσε και λειτούργησε επί τρία χρόνια και μεικτή "Παιδική Βυζ. Χορωδία'.Το 1989, διευρύνοντας τη δράση του, ίδρυσε και ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, αφού η Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό τραγούδι έχουν κοινή αφετηρία την ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και αποτελούν πολύτιμο στοιχείο της Ελληνοχριστιανικής μας παράδοσης με κοινό όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.


Αυτή τη μουσική ακριβώς υπηρετεί και καλλιεργεί ο Σύλλογος. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να εφοδιάσει, τους νέους κυρίως ανθρώπους, με παραδοσιακές μουσικές εμπειρίες που δίνουν τη δυνατότητα να κατανοηθεί το μέγεθος της αξίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που στις μέρες μας όλο και συνεχώς αλλοιώνεται και αλλοτριώνεται.
Με τη συμπαράσταση και βοήθεια του Μητροπολίτh κ.κ. Αμβρόσιου και την αμέριστη στήριξη των εκλεκτών φίλων συνδρομητών και κυρίως των ευεργετών και δωρητών του, πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια με βαθιά πίστη, προσήλωση και αγάπη στις αιώνιες παραδοσιακές μουσικές μας αξίες και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προβάλει και να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της Ελληνικής μας Μουσικής.

Η Χορωδία Δημοτικών Τραγουδιών έχει δώσει, με μεγάλη επιτυχία , πολλές συναυλίες μέχρι σήμερα, είτε αυτόνομα με παραδοσιακή Δημοτική κομπανία , είτε σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, τόσο σε πόλεις της Αιγιαλείας (Ακρατα, Αίθουσες «Φιλαρμονικής» και «Απόλλωνα» Αιγίου, "Ελίκεια" Αιγίου, "Ποσειδώνια" Διακόπτου, "Πολιτιστικό καλοκαίρι" Συμπολιτείας, 4° παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Νικολαίικα Διακόπτου κ.ά..), όσο και σε άλλες πόλεις (Αθήνα, Φιλιατρά, Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Καλάβρυτα, Δημοτικό θέατρο Πατρών,  Αργός,  Τρίπολη,  Κόρινθο,  Άμφισσα,  Άρτα , Πρέβεζα κ. ά.)  με παραδοσιακά  δημοτικά τραγούδια και έχει συμμετάσχει σε πολλά   "Φέστιβαλς" παραδοσιακής μουσικής.
Χαρακτηριστική πρωτοτυπία και ιδιαιτερότητα είχε η μεγάλη Συναυλία στο Αίγιο (28-1-2001) με τραγούδια Εξωτερικής ( θύραθεν) Μουσικής της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και σύγχρονα ψαλτοτράγουδα. Πολλά από τα τραγούδια ήσαν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, και η Συναυλία είχε μεγάλη απήχηση και εντυπωσίασε.

Εντυπωσιακές επίσης και μεγάλη επιτυχία είχαν και οι εκδηλώσεις προς τιμήν διακεκριμένων ερμηνευτών και δημιουργών της Δημοτικής μουσικής μας παράδοσης, που οργάνωσε κατά καιρούς ο Σύλλογος με τη χορωδία του, όπως της Τασίας Βέρρα, Δημ. Ζάχου, Στυλ. Μπέλλου, Παναγ. Μυλωνά, Γεωργίου Κόρου, Θεόφιλου κ. ά. καθώς και η μεγάλη Συναυλία που οργάνωσε στις 23 Νοεμβρίου 2003 στο Αίγιο (Κ/θ."ΑΠΟΛΛΩΝ") αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου τραγουδιστή και τραγουδοποιού της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης Γιώργου Παπασιδέρη με παραδοσιακή δημοτική κομπανία.
Έχει δώσει επίσης και πολλές συναυλίες, σε συνεργασία και με άλλα πολιτιστικά Σωματεία του Αιγίου.
Κορυφαίες εκδηλώσεις από τη συνεργασία αυτή ήσαν, η συναυλία με Δημοτικοφανή και Λυρικά τραγούδια του Κ. Κρυστάλλη, μελοποιημένα από το Χοράρχη της Χορωδίας Φίλιππο Οικονόμου, στις 29 Απριλίου 1990 στο Αίγιο, καθώς και η παρουσίαση του ΟΡΑΤΟΡΙΟΥ " ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΥΡΟ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ" που συνέθεσε ο Φίλιππος Οικονόμου πάνω στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Αιγιώτη ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλου, στο Αίγιο (5-12-93) , στα Καλάβρυτα (11-12-93) και στο Δημοτικό θέατρο Πατρών (27-11-95).

Ιστορική, για τη χορωδία και γενικότερα για το Σύλλογο, είναι η παρουσία της στη Νέα Υόρκη και η συμμετοχή της στη μεγάλη συναυλία στο ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ στις 31 Οκτωβρίου 1998, προσκαλεσμένη από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Εξίσου ιστορική και τιμητική ήταν επίσης και η συμμετοχή της χορωδίας στη μεγάλη Συναυλία Κλασσικής. Βυζ. Εκκλησιαστικής και παραδοσιακής Δημοτικής μουσικής στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ στις 22 Ιανουαρίου 2002.

Η Χορωδία Βυζ. Εκκλησιαστικής Μουσικής του Συλλόγου, έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις και εκδηλώσεις, ενώ συμμετέχει ανελλιπώς, από της ιδρύσεως του Συλλόγου, σε όλες τις επίσημες ιερές ακολουθίες της πόλης του Αιγίου ( Εορτές της πολιούχου "Παναγίας Τρυπητής", Κατανυκτικούς Εσπερινούς στους Ι.Ν. της πόλης κ.ά. ) καθώς και στην, κατ'έτος, πραγματοποιούμενη πανυχίδα στην ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων κατά την ημέρα της εορτής του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και των κτητόρων της ιεράς Μονής.
Συμμετείχε επίσης και στη θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου της Αστόρια Ν.Υ. , την 1η Νοεμβρίου 1998 κατά την οποία έλαβε και ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ , στο πρόσωπο του προέδρου του Συλλόγου και Δ/ντή της Χορωδίας κ. Φιλίππου Οικονόμου, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της μεγαλώνυμου κοινότητας της ΑΣΤΟΡΙΑ της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.


Μεγάλη επιτυχία είχαν οι Συναυλίες που οργάνωσε ο Σύλλογος κατά καιρούς προς τιμήν μεγάλων πρωτοψαλτών και μουσικοδιδάσκαλων όπως στον Άρχοντα πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Αθανάσιο Καραμάνη (20-12-1981), στον τυφλό πρωτοψάλτη Χρήστο Σερέτη (7-11-1982), στον Καθηγητή και πρωτοψάλτη Σπύρο Περιστέρη (2-12-1984), στον Καθηγητή μουσικολογίας Γρηγόριο Στάθη (24-11-1985), στον Άρχοντα πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Χαρίλαο Ταλιαδώρο (16-12-2007) κ.ά.
Μεγάλη επιτυχία είχε και η Συναυλία της Χορωδίας στις 11 Νοεμβρίου 2001 στον Ι.
Μητροπολιτικό Ναό της ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ Αιγίου προς τιμήν των διακεκριμένων Μουσικοδιδάσκαλων και Πρωτοψαλτών Γεωργίου Σύρκα (+) και Μανώλη Χατζημάρκου, όπως και η μεγάλη συναυλία που οργάνωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2005 κατά την οποία τίμησε με ειδικό τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα παλαιούς Αιγιαλείς πρωτοψάλτες και τραγουδιστές.

Οι Χορωδίες ( Βυζ. Εκκλησιαστική και Δημοτικών τραγουδιών ) απαρτίζονται από Πρωτοψάλτες, Λαμπαδαρίους και Δομεστίκους της περιοχής της Αιγιαλείας και η Ορχήστρα της Χορωδίας των Δημοτικών τραγουδιών, από εκλεκτούς καλλιτέχνες χειριστές των παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Διδάσκαλος και Διευθυντής στις Χορωδίες, είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Φίλιππος Οικονόμου.
Ο Σύλλογος λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια εντελώς ερασιτεχνικά με μοναδικό στήριγμα το θερμό ενδιαφέρον και την αγάπη των εκλεκτών φίλων και μελών του.
Επιβιώνει οικονομικά και λειτουργεί κυρίως με την ετήσια συνδρομή των μελών του, τις μικρές και κατά αραιά χρονικά διαστήματα ενισχύσεις του Δήμου Αιγίου και ιδιαίτερα τις δωρεές διακεκριμένων εκλεκτών μελών του , Δωρητών και Ευεργετών του Συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου πραγματοποιούνται, σχεδόν πάντοτε, με στήριγμα ευγενείς χορηγίες.


Στον τομέα της Βυζαντινής Εκκλ. Μουσικής η απρόσκοπτη λειτουργία του Συλλόγου έχει ως στήριγμα την ηθική και οικονομική βοήθεια, την οποία παρέχει στο Σύλλογο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, ο οποίος, επί πλέον, έχει εξασφαλίσει και την δωρεάν στέγαση των Γραφείων του στο περικαλλές κτίριο της Ι. Μητροπόλεως «ΕΙΙΚΟ-ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»(Πολυχρονιάδου 8-Αίγιο) .

Εκδόσεις

Το έτος 2004 ο Σύλλογος, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του από της ιδρύσεως του (1979), εξέδωσε μνημειακό έγχρωμο βιβλίο μεγάλου σχήματος, 280 σελίδων με τίτλο « ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ » με ποικίλη ύλη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και λεπτομερειακή περιγραφή όλων των δραστηριοτήτων του μέσα στην εικοσιπενταετία.

Το 2005 εξέδωσε επίσης, με χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την περισπούδαστη μελέτη του αείμνηστου προέδρου του Συλλόγου Φιλίππου Οικονόμου, βιβλίο μεγάλου σχήματος 250 σελίδων με τίτλο «Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ».

Δισκογραφία

Κασσέτες και cd με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους, παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, ψαλτοτράγουδα κ. ά, με ζωντανές ηχογραφήσεις από διάφορες εκδηλώσεις.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

 • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

  Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

  Περισσότερα

 • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

  Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

  Περισσότερα

 • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

  Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

  Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία