Γιώργος Παππάς (Αίγιο 1939 - Αίγιο 2012)

Ο Γιώργος Παππάς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Παπαγιαννακόπουλου, γεννήθηκε στο Αίγιο το 1939, όπου και μεγάλωσε.

Από μικρή ηλικία κατάλαβε πως η φωνή του ήταν κατάλληλη για το λυρικό τραγούδι. Τις πρώτες σπουδές του τις έκανε στο Αίγιο, και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Εθνικό Ωδείο για να μελετήσει τραγούδι κοντά στην Μαρίκα Καλφοπούλου. Η δασκάλα του, που ήταν επίσης καθηγήτρια στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, τον πήρε μαζί της σε ένα ταξίδι της στην Αυστρία. Από την Αυστρία μεταβαίνει στην Βιέννη, όπου κερδίζει υποτροφία στην Ακαδημία. Τον δέχονται στο τελευταίο έτος. Από εκεί ο Γιώργος Παππάς πηγαίνει στο Μόναχο και στην εκεί Μουσική Ακαδημία.

Το 1959, σε ηλικία 19 ετών, κλείνει το πρώτο μουσικό του συμβόλαιο με την όπερα του Μύνστερ και παράλληλα τα πρώτα μεγάλα κοντσέρτα του στην Ισπανία με τον μεγάλο μαέστρο ντε Μπούργκος. Ο πρώτος ρόλος που ερμήνευσε στην όπερα, τον οποίο ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ, ήταν αυτός του Ραϊμόντο στην «Λουτσία ντι Λαμερμούρ». Είχε κερδίσει 9 διεθνή βραβεία, το μεγαλύτερο από όλα το «Χρυσό Βραβείο Βέρντι». Τιμήθηκε από το Δήμο Αιγίου από τον κ. Σιαβελή, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Πατρών του οποίου και υπήρξε επίτιμο μέλος. Στην Αθήνα τιμήθηκε στη Λυρική Σκηνή με χρυσό βραβείο από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, πριν την παράσταση «Τόσκα». Είχε ερμηνεύσει περισσότερους από 100 ρόλους σε 80 θέατρα στην Ελλάδα  και κυρίως στο εξωτερικό και είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της όπερας. Μεταξύ άλλων, είχε τραγουδήσει στη Σκάλα του Μιλάνου, στο «Μεγάλο Φεστιβάλ» στη Φινλανδία, στο Καράκας, στη Βοστόνη, στη Σεούλ, στο Τόκιο, στην Τεχεράνη, στην Πράγα, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία, την Αυστρία, σε όλη την Ιταλία, στην Γαλλία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και ακόμα άνοιξε το Θέατρο του Βόλου, μαζί με τον βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και την όπερα της Θεσσαλονίκης.

Η Αμερική, η Λατινική Αμερική, η Βραζιλία υπήρξαν κάποιοι ακόμα σημαντικοί σταθμοί για τον Γιώργο Παππά. Αρκετές ήταν και οι συναυλίες, οι παραστάσεις και τα κοντσέρτα στην Κύπρο, στην Πάτρα και στο Αίγιο, στα οποία ο Γιώργος Παππάς επέλεγε να συμμετέχει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι κριτικές που είχε αποσπάσει από τους εγκυρότερους κριτικούς σε ολόκληρη την υφήλιο υπήρξαν εγκωμιαστικές. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε ως έκτακτος χορωδός στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1969, 1970 και 1971 όταν ακόμα ήταν σπουδαστής στο Ωδείο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, εμφανίστηκε ως σολίστ, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Μαζέτο στον Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ (ΕΛΣ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού). Από το 1980 υπήρξε μόνιμο στέλεχος της ΕΛΣ, έχοντας ερμηνεύσει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραγωγές όπως: Ιούλιος Καίσαρ, Μανόν Λεσκώ, Ριγολέτος, Η στέψη της Ποππαίας, Τα παραμύθια του Χόφμαν κ.ά.

Το 1989 κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο CD που περιέχει όλο το ρεπερτόριο της όπερας και σχεδόν όλες τις άριες του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και ελληνικά κλασικά τραγούδια και καντσονέτες που είχε εκτελεσει στην καριερα του.

Στο εξωτερικό ο Γιώργος Παππάς έμεινε από το 1957 ως τη χρονιά που έπεσε η Χούντα, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Την ημέρα της επιστροφής του, σε παράσταση στο Ηρώδειο γνωρισε τον έρωτα της ζωής του, την γυναίκα με την οποία μοιράστηκε τα πάντα, την σύζυγό του, την καθηγήτρια χορού, Μπέλλα Ζλατάνη, με την οποία είχαν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, την Εύα και τον Φίλιππο.

O Γιώργος Παππάς απεβίωσε πλήρης ημερών το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία