σταφίδα, Μιχάλης Καρβέλας

Χρήσεις της Σταφίδας

H κορινθιακή σταφίδα χρησιμοποιείται κυρίως σε παραδοσιακά αγγλικά γλυκά (πουτίγκα), σε μπισκότα, ως σνακ, στη μαγειρική και σε άλλες χρήσεις όπως η οξοποιία στην οποία οδηγείται η κατώτερη ποιότητας σταφίδα.

Παραθέτουμε δύο συνταγές με σταφίδα, μία ζαχαροπλαστικής και μια  μαγειρικής. Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρίσκετε σε καθημερινή βάση στη σελίδα facebook της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) στη διεύθυνση: http://goo.gl/5bKsn


Παγωτό σοκολάτα με ρούμι και σταφίδες

Μια σοκολατένια λιχουδιά που τρώγεται όλο το χρόνο. Μην ξεχνάτε ότι όταν φτιάχνουμε ένα μείγμα µε αυγό και γάλα στην κατσαρόλα, η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή γιατί διαφορετικά θα βράσει το αυγό και θα κόψει η κρέμα µας. Ενώ, αντίθετα, σε πολύ χαμηλή φωτιά το αυγό πήζει και δένει την κρέμα οµοιόµορφα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν μένει µία παχιά στρώση στην πίσω πλευρά της κουτάλας.


Υλικά συνταγής

  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 170 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 8 κρόκοι
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ρούμι


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ελαφρά το ρούμι σε κατσαρολάκι. Βάζουμε τις σταφίδες σε μικρό μπολ. Περιχύνουμε με το ρούμι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τις σταφίδες για 30΄. Τις στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα, την κανέλα και τη σοκολάτα. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να λιώσει η σοκολάτα.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει 5΄ και το μεταφέρουμε σε κανάτα. Αφαιρούμε την κανέλα. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη έως ότου πυκνώσουν και λιώσει η ζάχαρη 5΄-6΄. Λίγο λίγο ρίχνουμε το υγρό ζεστό μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας συγχρόνως με σύρμα τους κρόκους. Ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να βράσει για περίπου 15΄, έως ότου το μείγμα πυκνώσει ελαφρά.

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει. Το παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τότε την παχύρρευστη κρέμα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 2 ώρες, έως ότου σταθεροποιηθεί. Τότε το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει και το ξαναπαγώνουμε μέχρι να γίνει παγωτό, περίπου 2 ώρες.

(http://www.argiro.gr/Recipe/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CF%8C-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82)

 

  • Μπαρμπουνάκια σαβόρο

Η πρότασή μας είναι για ψαράκι αυτή τη φορά. Και μάλιστα μπαρμπούνι. Η συνταγή επινοήθηκε από τις παλιές νοικοκυρές που έψαχναν να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τα μαγειρεμένα ψάρια 1-2 μέρες ακόμη εκτός ψυγείου. Τότε τα ψαρεύανε μόνοι τους οι άνθρωποι και αν η ψαριά ήταν πλούσια κι εφόσον κατάψυξη δεν υπήρχε πώς να αφήσουν τα ψαράκια να χαλάσουν…

Υλικά για 6 άτομα:

  • 18 μπαρμπουνάκια
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δεντρολίβανου
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή, χωρίς κουκούτσια
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • αλάτι


Εκτέλεση

Καθαρίζετε καλά τα μπαρμπουνάκια από τα λέπια και τα εντόσθια ή βάζετε τον ψαρά σας να σας τα καθαρίσει. Τα αλατίζετε καλά στην κοιλίτσα τους και εξωτερικά, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδοκοκκινίσουν.

Όταν τελειώσει το τηγάνισμα και τοποθετήσετε τα μπαρμπουνάκια σε πιατέλα, ρίχνετε μέσα στο τηγανόλαδο τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και τη σταφίδα. Τα ανακατεύετε καλά μέχρι να φουσκώσει η σταφίδα και σβήνετε με το ξίδι.

Με τη σάλτσα που δημιουργήθηκε περιχύνετε τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Τα αφήνετε να μαριναριστούν καλά και τα σερβίρετε όπως είναι στην πιατέλα.

Τα μπαρμπούνια σαβόρο τρώγονται αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και κρύα αργότερα, μια και διατηρούνται για αρκετές μέρες εντός αλλά κι εκτός ψυγείου.

(http://www.protothema.gr/recipes/article/273152/mparmpoynakia-/).


Κλείνοντας, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες ανάλογες προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα (Σαντορίνη, Μεσσηνία κ.α.) θα ήθελα να προτείνω προς όλους τους εμπλεκόμενους, αρμόδιους φορείς, την ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού-γαστρονομικού κεφαλαίου της Αιγιαλείας (ΠΟΠ Κορινθιακή σταφίδα, ΠΟΠ Φέτα, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά, ροδοζάχαρη κ.λ.π), με σκοπό την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή μας.

Η περιοχή μας διαθέτει μοναδικά, πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα τα οποία αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάδειξη της Αιγιαλείας!


Πηγές:

O Μιχάλης Καρβέλας είναι Χημικός M.Sc. του Α.Π.Θ. και εν ενεργεία φοιτητής του ΜΒΑ (Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) και μετέχει ενεργά σε ειδικά προγράμματα και μελέτες για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής σταφίδας.

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη των παππούδων μου Μιχαήλ και Ευγενίας Καρβέλα, σταφιδοκαλλιεργητών στις περιοχές του Μαυρικίου και της Κουνινάς Αιγιαλείας.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία