• Home
  • → Άλλα αξιοθέατα
  • → Κτίρια
  • ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΤΕΛ) ΑΙΓΙΟΥ

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΤΕΛ) ΑΙΓΙΟΥ

Το συγκρότημα της ΕΤΕΛ Α.Ε. βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, στη δυτική πλευρά του λιμανιού, στη Θέση Μυρτιά

Το 1917 κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βιομήχανος Αριστόβουλος Ζάννος ίδρυσε στο Αίγιο εργοστάσιο παρασκευής ξυλοπνεύματος, ένα υλικό που ήταν χρήσιμο για την παρασκευή πολεμικών ειδών.

Με τη λήξη του πολέμου η βιομηχανία εγκαταλείφτηκε και το 1920 με χορηγό την εταιρία «Βέλος» επαναλειτούργησε ως Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Λιπαρών Ουσιών & Σαπουνιών «ΒΕΛΟΣ», επιλέγοντας να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη θέση της παραλίας του Αιγίου λόγω της εγγύτητας στον ποταμό Μεγανίτη με τα πολλά υπόγεια ύδατα. Αρχισε να παρασκευάζει σαπούνια και πυρηνέλαιο για εξαγωγή.

Με την οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1932 η εταιρία αντιμετώπισε οικονομική δυσχέρεια και περιήλθε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Το 1933 μαζί με άλλα τέσσερα εργοστάσια δημιουργείται μια νέα βιομηχανική αλυσίδα με το όνομα « Ελαιουργεία της Ελλάδος ΑΕ», περισσότερο γνωστά ως «ΕΤΕΛ», αποτελώντας μέρος της ομώνυμης εταιρείας που είχε έδρα την Ελευσίνα και δημιουργήθηκε από το Χαρίλαο Κανελλόπουλο.. Με αυτή την νέα διεύθυνση η εταιρεία ακμάζει και προοδεύει. Ειδικά οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο του Αιγίου θεωρούνταν αξιοζήλευτες για την εποχή τους εκτινάσσοντας έτσι την παραγωγή σε χιλιάδες τόνους πυρηνελαίου και σαπουνιού και σε πεντακόσιους τόνους ραφιναρισμένου ελαιόλαδου.

Η αποβιομηχάνιση της χώρας που ξεκίνησε με την κρίση της δεκαετίας του '70 οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο της εταιρίας στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80.

Τα κτίρια λόγω των σεισμών του 1995 είναι κατεστραμμένα και μερικά έχουν κατεδαφιστεί. Διατηρούνται ακόμη τα παλαιά κτίρια της πρώτης φάσης στο παραλιακό μέτωπο και ένα από τα μεταγενέστερα πολυώροφα κτίσματα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία