αξιοθέατα, Σαλμενίκο, Κάστρα, Μεσαιωνικά μνημεία

Κάστρο του Σαλμενίκου ή της Ωριάς

Το Κάστρο του Σαλμενίκου ή Κάστρο της Οργιάς ή Ωριάς βρίσκεται στο Σαλμενίκο Αιγιαλείας, στα όρια δήμου Αιγιαλείας και Πατρών στο όρος Παναχαϊκό. Σήμερα δεν σώζεται σχεδόν τίποτα από το κάστρο λόγω κατολισθήσεων.

Το κάστρο χτίστηκε από τους βαρώνους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ανάμεσα στο 1280-1310 και με τα χρόνια γύρω του αναπτύχθηκε μια μεγάλη πόλη. Ήταν σε οχυρή θέση πάνω σε λόφο και στην μία πλευρά της είχε γκρεμό αφού περνούσε από εκεί ο ποταμός Φοίνικας. Λόγω της οχυρής θέσης του δεν είχε τείχη παντού.

Το 1460 ο Γραίτζας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος καθώς και πρόσφυγες από άλλες περιοχές. Η πολιορκία συνολικά κράτησε ένα χρόνο. Οι Τούρκοι διέθεταν και τηλεβόλα τα οποία όμως δεν μπορούσαν να γκρεμίσουν το τείχος.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση οι κάτοικοι έριχναν σχοινιά από το κάστρο που στην άκρη τους υπήρχε σφουγάρι και έπιαναν έτσι νερό από το ποτάμι αλλά οι Γενίτσαροι το αντιλήφθηκαν και τα έκοβαν. Τελικά η πόλη παραδόθηκε όταν οι Τούρκοι έκοψαν την υδροδότηση. 6.000 σφαγιάστηκαν σύμφωνα με τον Θωμόπουλο, ενώ ο Σουλτάνος διάλεξε 900 περίπου παιδιά και τα έστειλε να γίνουν γενίτσαροι ενώ τους υπόλοιπους του πούλησε σκλάβους.

Στην ακρόπολη της πόλης όμως βρισκόταν ο Γραίτζας ο οποίος δεν παραδόθηκε και διαπραγματευόταν να φύγει ανενόχλητος με το στρατό του. Ο Σουλτάνος δέχτηκε και αναχώρησε για το Αίγιο αφήνοντας στην θέση του τον Χαμουζά, διοικητή Θεσσαλίας και Πελοποννήσου. Ο Χαμουζάς όμως δεν τήρησε την συμφωνία και συνέλαβε τους πρώτους που επεχείρησαν να βγουν. Ο Σουλτάνος μαθαίνοντας το τον αντικατέστησε με τον Ζαγανό και αναχώρησε από την Πελοπόννησο. Ο Ζαγανός τότε άρχισε να πολιορκεί το Σαλμενίκο με σκοπό να επωφεληθεί ο ίδιος από άλλη συμφωνία. Ο Γραίτζας αποφάσισε να κάνει έξοδο αφού δεν εμπιστευόταν ούτε τον Ζαγανό και κατέφυγε στην παραλία όπου και με πλοία διέφυγε στην Ναύπακτο που ανήκε στην Βενετία. Με την πτώση του Σαλμενίκου η Πελοπόννησος περιήλθε οριστικά υπό οθωμανική κυριαρχία.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ελάχιστα διάσπαρτα ερείπια από το τείχος του κάστρου και μερικά από τις κατοικίες της πόλης. Επίσης διασώζεται ακέραιο γεφύρι της εποχής, ενώ στην κοίτη του ποταμού Φοίνικα υπάρχει ο βράχος της Ωριάς ηρωίδας της πολιορκίας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι εδώ σκοτώθηκε η πριγκιποπούλα από προδότη. Το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου έχει καταρρεύσει μαζί με όλο το βουνό από τις συνεχόμενες κατολισθήσεις και η πρόσβαση στα ερείπια του κάστρου είναι πρακτικά αδύνατη.

Πηγές:

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία