Δ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1975-2005

Στην τριακονταετία 1975-2005 ο τοπικός τύπος διέγραψε εξαιρετικά λαμπρή πορεία, με κυρίαρχο θέμα και ζωηρές διαμάχες γύρω από τα δημοτικά πράγματα και τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Δήμου. Σ' αυτή την περίοδο η γενεσιουργός αιτία της έκδοσης μερικών καλών και μαχητικών εφημερίδων, ήταν η υποστήριξη δημοτικών παρατάξεων στην προσπάθεια τους να δώσουν στον ηγέτη το αξίωμα του δημάρχου.

 

Μέσα στο 1975 που είχαμε και τις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά από το «γύψο» της Χούντας, εκδόθηκαν δύο πολύ καλές εφημερίδες που αρχικά παρουσιάστηκαν σαν προεκλογικά έντυπα, αλλά συνέχισαν και μετά τις εκλογές, την εκδοτική τους πορεία: Ο «Χρόνος» εκδόθηκε από το Μίμη Χρονόπουλο και ήταν όργανο του Γεωργίου Παναγόπουλου, που ήταν υποψήφιος και πέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος και το «Βήμα της Αιγιαλείας» που εκδόθηκε από το νέο τότε δημοσιογράφο Φάνη Ζουρόπουλο, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Μαγκανιώτη, ως δημάρχου Αιγίου.

Μέσα στην τετραετία της δημαρχίας Γ. Παναγόπουλου ο «Χρόνος» διέκοψε την έκδοση του, ενώ το "Βήμα της Αιγιαλείας» προχώρησε σε μία συνεχή και αξιοπρεπή εκδοτική πορεία αποκτώντας κύρος, πανελλήνια εμβέλεια και έγκυρη γνώμη κι άποψη για τα θέματα της Αιγιαλείας. Στην πορεία της, η εφημερίδα, συγκέντρωσε στις στήλες της σημαντικές συνεργασίες και αξιόλογα κείμενα ντόπιων και Αθηναίων δημοσιογράφων και συγγραφέων (Κ. Ριζόπουλος, Γιάννης Βασιλάτος, Δ. Κανελλόπουλος, Γ.θ. Παπαγεωργίου, Γιώργης Αγγελόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιαν. Ανδρικόπουλος, θαν. Παπασημακόπουλος, Ιωαν. Μουρτζούχος κ.α.)

Στη δεκαετία του 1980 εκδόθηκαν άλλες δύο πολύ καλές εφημερίδες: Το 1983 εκδόθηκε η «Πρωτοπορία» με διευθυντή το δικηγόρο και τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Περπή και διευθυντή σύνταξης το Νίκο Λημναίο και η «Έρευνα Αιγίου» που ήρθε το 1985 σε συνέχεια της παλιάς, με εκδότη και συντάκτη τον εκπαιδευτικό Ανδρέα Φλογερά.

Δυστυχώς η «Πρωτοπορία» με μαχητική αρθρογραφία και οξύτατους σχολιασμούς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μακροζωία. Αντίθετα η «Έρευνα» με ποιότητα γραφής, με θέσεις μετριοπαθείς, με αντικειμενική παρουσίαση των τοπικών γεγονότων και με συνέπεια στις θέσεις και απόψεις της, εξασφάλισε απρόσκοπτη πορεία, με κύρος και ήθος, συνεχίζοντας τη λαμπρή κι ιστορική παράδοση της παλιάς «Έρευνας» του Ανδρ. Φιλιππόπουλου.

Μέσα στη δεκαετία του 1990 έχουμε την έκδοση των παρακάτω νέων εφημερίδων, με μοντέρνα εκδοτική αισθητική κι αξιόλογη τοπική ύλη: Η «Αιγιάλεια» με εκδότη-διευθυντή το Γιώργο Σπ. Κανελλόπουλο, που είχε ευδόκιμη δημοσιογραφική θητεία στην Αθήνα ( «Καθημερινή» κ.α.) και με προγονική δημοσιογραφική «κληρονομιά», αφού ο πατέρας του, στον μεσοπόλεμο είχε εκδώσει τη «Φωνή του Αιγίου». Ο «Αιγίοχος» που ξεκίνησε ως εβδομαδιαίος με εκδότη-διευθυντή το δραστήριο και πρωτοποριακό δημοσιογράφο Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο. Η «Πρώτη» που κι αυτή εκδόθηκε ως εδδομαδιαία και εξελίχθηκε σε ημερήσια, με σημαντικά τοπικά ρεπορτάζ, ένθετα αφιερώματα, περιοδικά κ.α. Ο «Φιλόδημος» που εκδόθηκε από το Χρήστο Σπηλιωτό-πουλο με διευθύντρια την κόρη του Πέπη Σπηλιωτοπούλου, που έχει προσδώσει στην εφημερίδα της νεανική πνοή και αξιοπρεπή παρουσία. Ο «Φ» συνεχίζει την ιστορική παράδοση της πρώτης Αιγιώτικης εφημερίδας που εκδόθηκε, με τον ίδιο τίτλο, το 1866. Το 2005 είχαμε την έκδοση δύο μοντέρνων και καλοσυγκροτημένων εφημερίδων, με έγχρωμη εκτύπωση: «Τα νέα της Αιγιαλείας» με εκδότη τον Απόστολο Αλεξανδρόπουλο και αρχισυντάκτη τον Μιχάλη Μπέσκο και «Ο Τύπος της Αιγιαλείας» με εκδότριες τις αδελφές Στιβαχτοπούλου.

Τέλος στην Ανατολική Αιγιαλεία έχουμε την έκδοση μηνιαίων εφημερίδων: «ΧΕΛΜΟΣ», «ΣΤΥΞ», «ΦΡΟΥΡΟΣ». Η τελευταία είχε εκδοθεί το 1981 από τον τ. Λυκειάρχη Πάνο Σωτηρόπουλο.

Ζουρόπουλος Φάνης: Από το 1975 εκδότης της βραβευμένης πολύ καλής εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» που εκδίδεται μέχρι και σήμερα. Η εφημερίδα συμπλήρωσε λαμπρή και συνεχή εκδοτική πορεία, στο παλιό, παραδοσιακό σχήμα, με 30ετία. Φιλοξένησε, κατά καιρούς κείμενα των κορυφαίων της τοπικής δημοσιογραφίας και των σημαντικότερων Αιγιαλέων συγγραφέων - πνευματικών - ιστορικών. Επί πολλά χρόνια κράτησε τη στήλη του χρονογραφήματος ο λογοτεχνης-ποιητής Κώστας Ριζοπουλος. Η εφημερίδα του Ζουροπουλου απέσπασε το μεγάλο δραδείο του «Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση» (1999). Ήταν μία σημαντική τιμητική διάκριση που καμία άλλη τοπική εφημερίδα δεν έχει κατακτήσει. Από φέτος ο έκδοτης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» εκσυγχρόνισε την εφημερίδα του που συνεχίζει την έκδοση της σε σύγχρονο σχήμα, πολυσέλιδη και με σωστή ταξινόμηση της ύλης της. Ο Φάνης Ζουρόπουλος τα τελευταία χρόνια εκλέγεται στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.
Κανελλόπουλος Γεώργιος; Εκδότης της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» από το 1991 με μία 14χρονη απρόσκοπτη και ζηλευτή πορεία. Ο εκδότης της «Αιγιαλείας» «κρατάει» από δημοσιογραφική γενιά, αφού ο πατέρας του Σπύρος Κανελλόπουλος (επί χρόνια πρόεδρος κοιν. Τεμένης) ήταν εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ». Η εφημερίδα του από το 1936 μέχρι το 1940, σημείωσε μία πολύ σημαντική παρουσία. Σήμερα ο Γιώργος Κανελλόπουλος συνεχίζει με την «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ», το δημοσιογραφικό αγώνα του πατέρα του, για επίλυση των ζωτικών θεμάτων του Αιγίου κι ολόκληρης της επαρχίας. Ο Γ.Κ. αναπτύσσει και συνδικαλιστική δράση αφού εκπροσωπεί όλες τις τοπικές εφημερίδες στη διεκδίκηση των συμφερόντων τους.

Παπαγιαννόπουλος Δημήτρης: Εκδότης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ της ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ». Δεν είχε ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία πριν την έκδοση της εφημερίδας, το 1994. η «Πρώτη» κυκλοφόρησε στην Α' περίοδο ως εβδομαδιαία και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως ημερήσια, με ιδιόκτητες τυπογραφικές εγκαταστάσεις. Σήμερα έχει συμπληρώσει 12 χρόνια απρόσκοπτης εκδοτικής πορείας, κάθε Δευτέρα ως εβδομαδιαίο φύλλο και τις υπόλοιπες ημέρες ως ημερήσιο. Η εφημερίδα πραγματοποιεί συχνά παράλληλη έκδοση ένθετων ή περιοδικών ή παραρτημάτων. Παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η τοπική δημοσιογραφία, και κυρίως οι ημερήσιες εφημερίδες, ο Π.Δ, ως εκδότης, επιδεικνύει πίστη στην προσπάθεια του, επιμονή και υπομονή.

Ριζόπουλος Ν. Κώστας: Ο μεγαλύτερος χρονογράφος της Αιγιώτικης δημοσιογραφίας, όλων των εποχών. Είχε αναλάβει τις στήλες του Χρονογραφήματος σε τρεις κυρίως, από τις καλύτερες και πιο έγκυρες τοπικές εφημερίδες: Της ιστορικής «ΕΡΕΥΝΑΣ» της περιόδου 1938-1960, της «ΦΩΝΗΣ του ΑΙΓΙΟΥ» της Β' περιόδου( 1954- 1970) και του «ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» από το 1978 μέχρι το 2000. Στη «ΦΩΝΗ του ΑΙΓΙΟΥ» του Γιάννη Ανδρικόπουλου, στο ξεκίνημα της διετέλεσε αρχισυντάκτης.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Κ.Ρ. ανέπτυξε στο Β' μισό του 20ου αιώνα πολύπλευρη λογοτεχνική δραστηριότητα. Κυρίως ασχολήθηκε με το χρονογράφημα , την ποίηση και την ιστορική-κοινωνική επιφυλλίδα. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρες ανθολογίες και τα πλέον γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά. Δεν έχει τυπώσει σε βιδλίο την αξιόλογη ποιητική του δουλειά. Κυκλοφόρησε μόνο ένα μικρό ανθολόγιο της ποίησης του με τίτλο «Στίχοι της ζωής και της καρδιάς», το 1992, όταν το Αίγιο τίμησε επάξια την πολύχρονη και πολύπλευρη πνευματική του προσφορά. Ανέδειξε κι έκανε πανελλήνια γνωστό το έργο των αδελφών Γιάννη και Αντώνη Βαλσαμίδη με το διδλίο του «Δύο Αιγιώτες Ποιητές» (1960).

Αντιπροσωπευτικά ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από τον Φίλιππο Οικονόμου. Η ποίηση του είναι ανθρώπινη, ευαίσθητη, λυρική. Τα χρονογραφήματα του τιμούν τη λογοτεχνία και «προδίδουν» τη δημοσιογραφία. Καλλιτεχνική φυσιογνω- μία έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του τόπου, είναι ιδρυτικό ή διοικητικό μέλος όλων σχεδόν των πνευματικών-καλλιτεχνικών φορέων και ενισχύει αυθόρμητα κι ανυστερόδουλα κάθε καλή προσπάθεια και παρουσία στο χώρο των γραμμάτων και τεχνών του Αιγίου.

-« Φυσιογνωμία με έντονο λυρικό στοιχείο στην ποίηση του, αποκαλύπτει το εσωτερικό τοπίο μιας φιλέρημης ψυχής, που εκφράζεται με τρυφερά σύμβολα και ποιητικό λόγο ξεχωριστής καλλιέπειας» (Α. Φλογεράς-Εφημ. ΕΡΕΥΝΑ).

Σπηλιωτόπουλος Χρήστος: Ιδρυτής του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ράδιο Αίγιο». Ιδρυτής και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Πρόκειται για επανέκδοση της αρχαιότερης και πρώτης τοπικής εφημερίδας, που εμφανίστηκε στο Αίγιο, το 1866. Στη σημερινή του πορεία, ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», που εκδόθηκε το 1998, έχει ως ιδιοκτήτρια και διευθύντρια την κόρη του ιδρυτή - εκδότη, Πέπη Σπηλιωτοπούλου, με αρχισυντάκτη το Χρ. Ρουμελιώτη. Η νεαρή δημοσιογράφος κρατάει σε αξιόλογο επίπεδο την εφημερίδα της, που της έχει δώσει νεανική πνοή, φρεσκάδα και αμεροληψία.

Σωτηρόπουλος Πάνος: Εκπαιδευτικός Μ.Ε. έφθασε μέχρι το βαθμό του Λυκειάρχη. Δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδαγωγικών και ιστορικών βιβλίων. Καταγόταν από την Αιγείρα όπου πήρε τα εγκύκλια μαθήματα. Πήρε πτυχίο θεολογίας από το Παν/μιο Αθηνών και Παιδαγωγικό πτυχίο του Διδασκαλείου Μ.Ε. Υπηρέτησε καθηγητής και γυμνασιάρχης-λυκειάρχης σε πολλά σχολεία Μ.Ε. Υπηρέτησε στο στρατό και προήχθη τιμητικά, για ανδραγαθία, στο δαθμό του Εφ. Τα γματάρχη. Του έχουν απονεμηθεί μετάλλια εξαιρ. πράξεων, έπαινοι και ηθικές διακρίσεις για τη γενικότερη εθνική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πνευματική δράση. Στην κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Έχει συγγράψει και τυπώσει σε βιβλία τις μελέτες του: «Ανδρούτσος Σπανός, ιδρυτής της Σχολής Ραχόδης», «Παναγιώτης Γεωργιάδης-Σελιανίτης, ένας άγνωστος φιλικός» (1981) και « Η Αιγείρα από τους μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα» (1991). Επίσης έχει εκδώσει το έργο «Παιδαγωγικά μελετήματα». Ο Παν. Σωτηρόπουλος στα έργα του κερδίζει τον αναγνώστη, με την απλότητα και σαφήνεια του ύφους του, με τον πλούτο, τη σωστή επιλογή και τη συστηματική ταξινόμηση του υλικού.

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις δύο τελευταίες δεκαετίες πριν από το θάνατο του, ήταν εκδότης και διευθυντής της μηνιαίας εφημερίδας της ανατ. Αιγιαλείας ο «Φρουρός» με την οποία αγωνίσθηκε σθεναρά, για την επίλυση ζωτικών αιτημάτων της περιοχής Αιγείρας και των γύρω χωριών.

Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόρης: Ασχολήθηκε από νωρίς με τη δημοσιογραφία και πριν από 12 χρόνια τόλμησε την έκδοση της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑΙΠΟΧΟΣ», με παράλληλη απασχόληση και σε άλλα ΜΜΕ του Αιγίου και της Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην έκδοση ημερήσιας εφημερίδας, του «ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΑΙΓΙΟΧΟΥ». Απέκτησε ιδιόκτητες τυπογραφικές εγκαταστάσεις. Δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό τομέα του κλάδου και εκλέχτηκε στο Πειθαρχικό Συμδούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, της οποίας μέλος είναι και ο «Η.Α.».

Τριανταφυλλόπουλος Δημήτρης: Ασχολήθηκε σε πολλούς τομείς της τοπικής δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε πολλά τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Διακρίθηκε ως συντάκτης κι εκφωνητής τηλεοπτικών καναλιών της Πάτρας και ως αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας «Η ΠΡΩΤΗ της ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ». Συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση της, στην Α' περίοδο της εκδοτικής της πορείας. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ασχολείται και με την πολιτική έχοντας κατ' επανάληψιν θέσει υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τσερεντζούλιας Βασίλης: Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από την εφημερίδα «ΑΙΓΙΩΤΗΣ». Μετά το θάνατο του εκδότη της εφημερίδας, Ανδρέα Βαρελά, ανέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα την έκδοση του «ΑΙΓΙΩΤΗ». Αργότερα, στη δεκαετία του 1990, με την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» του Γιώργου Κανελλόπουλου έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την αρχισυνταξία και νευραλγικό τομέα της σύνταξης και έκδοσης της.

Φλογέρας Ανδρέας: Υπηρετεί τη δημοσιογραφία μισόν αιώνα. Από τα μαθητικά του χρόνια (1951) ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Από 19 χρονών έγραφε στις τοπικές εφημερίδες «ΕΡΕΥΝΑ» και «ΑΙΓΙΩΤΗΣ» και ήταν ο πρώτος ανταποκριτής της «ΗΜΕΡΑΣ» των Πατρών στο Αίγιο. Στο διάστημα των σπουδών του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως διετέλεσε συντάκτης της τοπικής εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» και εκδότης της παιδαγωγικής εφημερίδας «ΑΜΙΛΛΑ». Επί δεκαετίες, παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, η δημοσιογραφία ήταν ο άλλος ισότιμος τρόπος ζωής του. Διετέλεσε τακτικός και πολύτιμος συνεργάτης των τοπικών εφημερίδων «ΕΡΕΥΝΑ», «Φωνή του Αιγίου», «Φωνή της Αχαΐας» και «Αιγιώτης». Στην τελευταία εφημερίδα, τον «ΑΙΓΙΩΤΗ» από το 1980 μέχρι το 1986 ήταν σχεδόν αποκλειστικός συντάκτης. Το 1986 προχώρησε στην επανέκδοση της «ΕΡΕΥΝΑΣ» που την καθιέρωσε, με νέα μορφή, στην πρωτοπορία του επαρχιακού τύπου.

Από το 1981 μέχρι του 2000 διετέλεσε τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κι από το 2000 μέχρι σήμερα είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Η έκδοση της εφημερίδας «ΕΡΕΥΝΑ» απορροφά ήδη όλη τη δραστηριότητα του. Με τοπικιστικό κι αγωνιστικό πνεύμα, μάχεται ανυποχώρητα, για την ανάδειξη των προβλημάτων της Αιγιαλείας και η συμβολή του στην επίλυση τους, είναι το συνακόλουθο χρέος ως μάχιμου δημοσιογράφου. Οι δημοσιογραφικές θέσεις, οι απόψεις και εισηγήσεις του, αποτελούν γόνιμο πεδίο διαλόγου και συζητήσεων.

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Από τις μεγαλύτερες μορφές του Αιγιώτικου Τύπου, για χρονικό διάστημα 140 περίπου χρόνων, που καταγράψαμε, τεκμηριώνεται η άποψη ότι η τοπική δημοσιογραφία διέγραψε μια λαμπρή πορεία, από τις πλέον εντυπωσιακές του επαρχιακού χώρου.

Όσοι ασχολήθηκαν με τη δημοσιογραφία, στο Αίγιο και στη γύρω περιφέρεια, απεδείχθη ότι διέθεταν ελεύθερη συνείδηση, ασυμβίβαστη και αφίμωτη σκέψη και φωνή, ηρωισμό και ανάλωση ψυχική και σωματική για να υπηρετήσουν τον τόπο και τους συνανθρώπους τους, για να επιτελέσουν το χρέος, για να προσφέρουν φως, ν' ανοίξουν δρόμους για το αγαθό και το καλό του ανθρώπου.

Οι δημοσιογράφοι της επαρχίας είναι ακροβάτες που ζουν επικίνδυνα. Η ψυχική τους αντοχή είναι φτιαγμένη από ένα παράδοξο και θαυμαστό κράμα μετάλλου. Είναι από υλικό που άλλοτε λυγίζει κι άλλοτε γίνεται ατσάλι, μπορούν τη μία στιγμή να επαναστατούν και την άλλη να υποχωρούν. Μπορούν ν' αντιμετωπίζουν τη χαρά και την ομορφιά του κόσμου αλλά και να πολεμάνε την ψευτιά, την αχαριστία και την ατιμία, στήθος με στήθος, χέρι με χέρι.

Οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας δεν μπορούν να θυσιάσουν τις ιδέες τους για να εισπράξουν τις εφήμερες επιδοκιμασίες. Την επιβεβαίωση τους, πάντοτε ηθική, την περιμένουν από την ιστορία. Παρουσιάζουν, χρόνια και καιρούς, σε όλες τις φάσεις και τις περιστάσεις της δημοσιογραφικής τους πορείας, στωική αυταπάρνηση κι ένα υπέροχο ενδιαφέρον για την υπεράσπιση της τιμής, της ιστορίας, της παράδοσης και της προκοπής του γενέθλιου τόπου. Για την εξυπηρέτηση γενικών αναγκών και διεκδικήσεων, για την επίλυση ατομικών η ταξικών αιτημάτων των συμπατριωτών τους. Πρέπει να πούμε ότι η πάντοτε ζηλευτή σε ποιότητα, ήθος και εντιμότητα, στάθμη της κοινωνίας των επαρχιακών πόλεων, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό, στην παρουσία και την προσφορά του επαρχιακού τύπου. Γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που τον υπηρετούν και τον εκφράζουν, ήσαν και παραμένουν Αποστολικοί στην αποστολή τους, ειλικρινείς, συνεπείς, γενναίοι και γνωστικοί, με ανεξαρτησία γνώμης και έντολμη έκφραση, με πνεύμα ευγενικό και ηρωικό, που δεν το λυγίζουν εκβιασμοί, πιέσεις, απειλές και διώξεις. Συμπερασματικά, οι εκπρόσωποι της επαρχιακής δημοσιογραφίας έχουν σταθεί και παλιότερα και σήμερα, άτρομοι και αδέκαστοι στις επάλξεις του χρέους και της αποστολής τους. Ήσαν και παραμένουν:

  • Υπόδειγμα ηρωικής αφιλοκέρδειας
  • Τολμηροί ζηλωτές της Αλήθειας
  • Ανυποχώρητοι μαχητές τω ιδεών τους
  • Φαινόμενα υπέρμετρης τόλμης κι αισιοδοξίας

Τέλος, το σημαντικότερο και το τιμιότερο, για όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, μέσα στα τυπογραφεία, πάνω από το χαρτί, το μελάνι και τα πιεστήρια, είναι το γεγονός ότι κανένας τους δεν δγήκε απ' αυτό το επάγγελμα, με μεγαλύτερη περιουσία ή με καλύτερη υγεία.
Ασκησαν ένα λειτούργημα που τους τσάκισε οικονομικά, σωματικά και ψυχικά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: ΓΑΚ Αιγίου, ΒΒ, ΕΛΙΑ (αρ. φ. 1266/29 Ιούν. 1979, 1365/17 Δεκ. 1981).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Αριστ. Σταυρόπουλος, «Ιστορίας της πόλεως Αιγίου», Πάτρα 1954, Χριστόπουλος, «Εφημερίδες», σ. 17 Γιάννης Ανδρικόπουλος, «Εφημερίδες του Αιγίου», «Ο Τύπος της Αιγιαλείας», π. «Η Σχεδία της Αιγιαλείας», τχ. 7 (Αίγιο, Πάσχα 2000), 29-49, «Λεύκωμα Εν Αιγίω»: 1900-1970, έκδοση Πολυτεχνείου, Αίγιο 2001.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε πρώτη μορφή τα κείμενα της μελέτης για τις "Σημαντικές Μορφές του Αιγιώτικου Τύπου", δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στην τοπική εφημερίδα "ΕΡΕΥΝΑ ΑΙΓΙΟΥ".

Το παρόν κείμενο, όπως και όλα όσα δημοσιεύονται στο aigiorama.gr είναι πνευματική εργασία του κου Ανδρέα Φλογερά.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία