Πως να αποξηράνετε σωστά την κορινθιακή σταφίδα
Η περιοχή της Αιγιάλειας όπως και όλη η βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου φημίζεται για την παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας. Είναι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες. Η κορινθιακή σταφίδα θεωρείται δικαίως ένα super food που δεν πρέπει να λείπεια από το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών μας. Εκτός από τα φαγητά τις σαλάτες και τα γλυκά, η σταφίδα καταναλώνεται σκέτη χαρίζοντας μας τα πολύτιμα κι ευεργετικά συστατικά της. Παρότι όμως είναι ένα ντόπιο προϊόν, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πως να αποξηράνουμε σωστά τη σταφίδα;
Για την παραδοσιακή αποξήρανση σταφίδας θα χρειαστούμε: λαμαρίνα, σχάρα και τουλπάνι (ή αλλιώς τούλι).
Επιλέγουμε φρούτα που είναι ώριμα, αλλά γερά (όχι χτυπημένα ή στουμπηγμένα) και αφήνουμε τα τσαμπιά ως έχουν, ολόκληρα. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Αν το τσαμπί είναι πολύ χοντρό, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για πιο γρήγορη αποξήρανση. Βάζουμε τη σχάρα πάνω στη λαμαρίνα κι ακουμπάμε πάνω τα τσαμπιά σε αραιές αποστάσεις μεταξύ τους για να αερίζονται και να λιάζονται σωστά.
Τα σκεπάζουμε με το τούλι και τα αφήνουμε σε δυνατό ήλιο για αρκετές ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά και αναποδογυρίζουμε τα τσαμπιά για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη η σταφίδα, κουνάμε απαλά το τσαμπί και αν η σταφίδα πέφτει με ευκολία τότε είναι έτοιμη.
Μαδάμε προσεκτικά όλα τα τσαμπιά και φυλάμε τη σταφίδα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τοποθετώντας ενδιάμεσα δαφνόφυλλα. Προσοχή, η σταφίδα πρέπει να στεγνώσει καλά γιατί η παραμικρή υγρασία θα μας δημιουργήσει μούχλα. Μπορούμε επίσης να τη στεγνώσουμε, προς το τέλος, στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερη σιγουριά. Όταν είναι έτοιμη, φυλάμε τη σταφίδα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.
Πηγή
- Οδηγίες: Συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
- Φωτογραφία: Γεωργία Κατσογριδάκη