Ιστορικό Δ. Δ. Ροδοδάφνης

Η Ροδοδάφνη (πρώην Μουρλάς - υψ. 50μ.) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της πρώην επαρχίας Αιγιαλείας  του νομού Αχαΐας. Το χωριό αυτό διέθετε δημοτικό σχολείο και τηλεγραφείο πριν το 1950. Από το 1997 αποτέλεσε έδρα του δήμου Συμπολιτείας με 2.514 κατοίκους και απ’το 2010 αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αιγίου.


Η Ροδοδάφνη αναφέρθηκε για πρώτη φορά το έτος 1830 απ’τον Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μωριά κατείχε την ηγεσία των γαλλικών δυνάμεων της Πελοποννήσου. Τότε το χωριό καταγράφηκε με την ονομασία Μουρλάς και με πληθυσμό 30 οικογενειών. Μετά το πέρας της επανάστασης του 1821, στην περιοχή μετέβαιναν κατά τον χειμώνα ποιμένες απ’τα χωριά της Νωνάκριδας ώσπου σταδιακά εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί. Μέχρι και την δεκαετία του ’80 αναφέρονται συνεχώς μετακινήσεις προς την Ροδοδάφνη από τα ορεινά χωριά της επαρχίας, όπως την περιοχή του Παναχαϊκού, το Αγρίδι, το Μεσορρούγι, το Σόλο Ακράτας αλλά και απ’τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.

Το 1912 πρωτοσυστάθηκε η Κοινότητα Μουρλών με έδρα τη Ροδοδάφνη (Μουρλά) με ενσωματωμένους προσωρινά τους οικισμούς Δημητρόπουλο και Μεσορρουγιώτικα. Αργότερα, το έτος 1916, οι δύο αυτοί οικισμοί αποσπάστηκαν και ο μεν πρώτος αποτέλεσε αυτόνομη κοινότητα, ενώ ο δεύτερος εντάχθηκε στην υπάρχουσα κοινότητα των Αγριδαιίκων. Το 1927 η κοινότητα Μουρλών αλλάζει την ονομασία της σε Ροδοδάφνη και στην οποία αναγνωρίζονται οι οικισμοί Άβυθος ή Άκολη, ο Μεϊντανάς και ο Άγιος Γεώργιος.

Η Άβυθος είναι σήμερα οικιστικά ενωμένη με την Ροδοδάφνη και αναφέρεται για πρώτη φορά το 1951 σαν οικισμός με 251 κατοίκους. Η Άκολη κατοικήθηκε από κατοίκους γειτονικών χωριών λόγω των μεγάλων κατολισθήσεων της δεκαετίας του ‘60. Το 1953 έγινε αλλαγή του ονόματος Άκολη σε Άβυθος, σήμερα χρησιμοποιούνται εξίσου και τα δύο. Από το 1965 έως το 1967 αποτέλεσε ανεξάρτητη κοινότητα. Καταργήθηκε το έτος 1997.

Ο Μεϊντανάς είναι οικισμός που ανήκει διοικητικά στην Ροδοδάφνη και το όνομά του προέρχεται από τον ιδιοκτήτη της περιοχής. Την δεκαετία του 1960 σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε γειτονικά χωριά της Αιγιαλείας και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Το κράτος τους παραχώρησε οικόπεδα στην περιοχή του Μεϊντανά με αποτέλεσμα την δημιουργία του οικισμού.

Ο Άγιος Γεώργιος, ο μικρότερος οικισμός της κοινότητας, αναγνωρίστηκε το 1940 με καταγραφή 88 κατοίκων. Το 1951 οι κάτοικοι είχαν φτάσει τους 250. Όσον αφορά τις απογραφές της Ροδοδάφνης, αναφέρεται ιστορικά πως το 1844 είχε 177 κατοίκους, το 1861 απογράφθηκε με 566, το 1889 με 604, το 1928 με 780, το 1961 με 1913 και το 1981 με 2736 κατοίκους. Το 1997 με το Σχέδιο Καποδίστριας έγινε δημοτικό διαμέρισμα κι έδρα του νεοσύστατου δήμου Συμπολιτείας.

Εγγραφη/Εισοδος χρηστη

Εγγραφείτε για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μας.
Αν εγγράφεστε για πρώτη φορά ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσετε στο email που θα σας σταλεί για επιβεβαίωση.

Gadgets

  • Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Lenovo Tab 7 & Tab 7 Essential

    Η Lenovo πρόσθεσε άλλα δύο tablets στην οικογένεια των οικομικών προτάσεων της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την εμπειρία ενός Android tablet

    Περισσότερα

  • Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Ηλιακό Μονοπλάνο Robotime

    Συναρμολογήστε το Ηλιακό μονοπλάνο το οποίο αποτελείται από 30 ξύλινα κομμάτια και ένα ηλιακό panel.

    Περισσότερα

  • Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Νέα Samsung Galaxy S7 & S7 Edge

    Η Samsung παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την επόμενη γενιά της ναυαρχίδας στη σειρά smartphone, το Galaxy S7 και S7 edge (κυρτές πλευρές και διαγώνιο 5,5 ιντσών).

    Περισσότερα

Αντώνης Πανίτσας φωτογράφος γάμου καλαμάτα
Copyright © 1998 έως σήμερα: Aigiorama.gr. Οδηγός πόλης του Αιγίου και της Αιγιάλειας
Aigio city and Aigialeia region guide, Aigiorama.gr.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Όροι χρήσηςΕπικοινωνία