Περιθώρι
Το Περιθώρι έχει πληθυσμό 164 κατοίκους και συμπεριλαμβάνει το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στη περιοχή. Απέχει 3 χιλ. από τη Σελιάνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 940 μ.
Παλαιός οικισμός το Περιθώρι με σημαντική ένδειξη επιγραφή στο ναό του Αγίου Νικολάου που φαίνεται να έχει κτιστεί το 1590. Η προέλευση της ονομασίας θεωρείται πως προέρχεται είτε από το "περι-θεώριο", λόγω της θέας από τον οικισμό, είτε από το ρήμα "περιθέω".Το χωριό ευρίσκεται στο νότιο άκρο της κοιλάδας του Κριού. Όπως αναφέρει ο Κορύλλος, για να φθάσεις από την Αιγείρα στο Περιθώρι (φυσικά με τα πόδια) ήθελες πέντε και πλέον ώρες. Και εδώ οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τα γραφόμενα από το γυμνασιάρχη Γεώργιο Παπανδρέου στην Καλαβρυτινή επετηρίδα, στα τέλη του 19ου αιώνα εκτρέφονταν εκεί 2500 γιδοπρόβατα, ενώ παρήγαγε και τα φημισμένα σε όλη την περιοχή σκόρδα. Από την Καλαβρυτινή επετηρίδα πληροφορούμαστε επίσης, ότι υπήρχε δημοτικό σχολείο αρρένων. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1900 λειτούργησε για πρώτη φορά δημοτικό σχολείο, το οποίο στεγαζόταν σε διάφορα ιδιωτικά κτίρια (σπίτια).
Τα αμερικάνικα αρχεία έδειξαν και κάτι άλλο. Κοντά στην Τρίπολη υπήρχε μικρό χωριό με το ίδιο όνομα, πράγμα που αναφέρεται και από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η μελέτη αυτών των αρχείων έδειξε ότι αρκετά από τα επώνυμα που αφορούσαν κατοίκους από το Περιθώρι της Τριπόλεως είναι ίδια με αυτά του Περιθωρίου Αιγιαλείας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα μικρά ονόματα των μεταναστών είναι “Βλάσης”, όπως και δέκα “δικών μας” Περθωρινών μεταναστών.
Όσον αφορά την πληθυσμιακή διακύμανση, πάλι από το Ραγκαβή πληροφορούμαστε, ότι το 1851 υπήρχαν εκεί 96 οικογένειες και 524 κάτοικοι. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός κατά την επίμαχη χρονική περίοδο που διερευνούμε και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρουσίασε τις εξής αυξομειώσεις: Το έτος 1879 οι κάτοικοι ήταν 610. Το 1886 μειώθηκαν σε 551. Το 1896 όμως υπήρξε αισθητή αύξηση με 735 κατοίκους. Το 1907 ο πληθυσμός παρέμεινε σχεδόν ίδιος με 705 κατοίκους. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης ήταν εμφανείς το 1920, αφού στο χωριό είχαν απομείνει 181 κάτοικοι. Μόνο στο Κιάτο είχαν εγκατασταθεί μόνιμα τουλάχιστον 120 οικογένειες από το Περιθώρι. Το 1928 πάντως υπήρξε ανάκαμψη και οι κάτοικοι έγιναν 534.
Από τον Απρίλιο του 1906 έως τον Οκτώβριο του 1921 οι μετανάστες Περθωρινοί, που πάτησαν το πόδι τους στη Νέα Υόρκη, έφθασαν τους 114. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης σε ορεινό χωριό της περιοχής μας, αφού ξεπέρασε το 16% του μόνιμου πληθυσμού της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.
Μείωση πληθυσμού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αφού οι κάτοικοι μετακινούνται σε πιο πεδινούς οικισμούς.
Αξιοθέατα
Η Μονή των Αγίων Αποστόλων είναι γυναικείο μοναστήρι (από το 1955 και μετά, γιατί πριν ήταν ανδρική μονή) και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η ίδρυσή της τοποθετείται τον 16ο - 17ο αι. καθώς τότε έγινε και η αγιογράφηση του ναού. Η μονή των Αγίων Αποστόλων που διέθετε μεγάλη περιουσία στο παρελθόν, το 1834 πέρασε ως μετόχι στη μονή Μεγάλου Σπηλαίου.
Το δάσος του Περιθωρίου είναι από τα πιο όμορφα της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σ' αυτό έχει εγκατασταθεί από το 1964 εκτροφείο θηραμάτων στο οποίο εκτρέφονται πέρδικες, φασιανοί και ορτύκια.
Γνωρίστε το χωριό Περιθώρι από το Facebook. Γίνετε μέλη!!!